Изберете страница

Нови технологии за производство на смарт стъкла Smart Glass

Прототип на  „умни“ стъкла са представени от харвардски учени. За създаването на новите продукти, инженерите са приложили нова технология.

Смарт стъклото се използва широко в строителството и интериорния дизайн. Главната особеност на този материал  е способността да се контролират оптичните свойства и прозрачността с помощта на електрическо напрежение и други външни условия. Новият продукт на американските учени, работи чрез сребърни нанопроводи, неравномерно разпределени в два слоя еластомер, между които има лист от пластмаса или стъкло. Под влиянието на електрическото напрежение нанопроводи се „привличат“ един към друг, като по този начин има деформация на еластомерния лист, а от там и затъмняване на смарт стъкло.

Регулирането на степента на затъмняване става чрез промяна на електрическото напрежение – колкото по-високо напрежение, толкова по-ниска светлопропускливост. За разлика от смарт стъклото, произведено чрез използване на традиционната технология на електрохимични реакции, тук производството е много по- евтино. Нанопроводите просто се разпръскват върху повърхността на еластомера – прост процес, който разкрива нови възможности за използване на „умни“ стъкла в големи архитектурни проекти. Сега учените планират да намалят дебелината на еластомера, което ще позволи да се адаптира към стандартните източници на енергия.

Не много отдавна, изследователи  от Университета на Британска Колумбия са докладвали още една технология, която ще помогне да се опрости и да се разшири производството на смарт стъкло. За промяната на светлопропускливостта учените са нанесли тънък слой от метал
към стъклото.

Източник: dogrami.bg