Изберете страница

Антибактериално стъкло

Фирма „Гласко“ е надежден партньор в реализиране на редица значими архитектурни проекти в страната и чужбина.

В последните години успешно работи в сътрудничество с болнични заведения, като облицова стените на операционни, родилни, интензивни зали и други болнични помещения с антибактериално стъкло.

Продуктът беше представен на пазара преди 7 години от Ей Джи Си (AGC Flat Glass Europe) – и, е първото по рода си и все още уникално антибактериално решение от стъкло. През първите години от живота на този нов продукт, той бе вложен в антибактериалната защита на болници в София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Търговище. За това кратко време България се утвърди като водещ потребител на антибактериални стъкла.

Благодарение на нашето отлично партньорство с водещи български архитекти, проектанти и не на последно място, благодарение на активната роля на едни от най-добрите лекари в страната, продължаваме да работим върху проекти, където антибактериалната защита е необходимост, а естетичната визия не е недостижим лукс.

Какво е уникалното при този продукт?

Антибактериалните стъкла са продукт, чиято повърхност е наситена по специална технология със сребърни йони. При попадане на бактерии върху сребърното покритие се нарушава техния метаболизъм , спира се възможността им да се размножават и много бързо започва намаляване на техния брой. Така в рамките на 24 часа те изчезват почти напълно (99% от най-разпространените в болнична среда бактерии се унищожават за 24 часа от попадането им върху антибактериалните стъкла). Тези свойства на антибактериалното стъкло действат денонощно и непрекъснато, без необходимост от електричество, допълнителна химическа обработка или каквато и да е странична намеса. Тестовете на стъклото в специализирана европейска лаборатория показват, че антибактериалното действие не се губи с течение на времето. Във връзка с това Ей Джи Си предоставя 10 годишна гаранция за антибактериалното покритие, която е сред най-големите давани за подобен род продукти.

Съчетанието на естетичната визия на стъклото и уникалните характеристики на антибатериалното покритие превърнаха този продукт в еталон за използване във всички помещения, изискващи по-високи нива на хигиена. Антибактериалните стъкла се предлагат в три версии:

  • AB Planibel – това е флоатно стъкло, с едностранно нанесено антибактериално покритие. Използва се за направата на преградно остъкляване, като особеното му място е в разделянето на две помещения, от които в едното се изискват изключително високи нива на стерилност – например интензивни отделения, където все пак трябва да има визуален контрол от страна на лекуващите лекари.
  • AB Lacobel – това е продукт, съчетаващ красотата на лаковооцветените стъкла с безупречната зашита на сребърното покритие. Използва се за облицовки на стени в помещения, които се нуждаят от максимална хигиена.
  • AB Mirox – антибактериално огледало

През годините на своето съществуване антибактериалните стъкла се наложиха като безупречен продукт, който покрива в максимална степен изискванията за чистота. Приложенията им са изключително разнообразни: висококачествени спа центрове, аптеки и дрогерии, медицински центрове, поликлиники и болници.

Проекти с антибактериални стъкла

В България са реализирани много и разнообразни проекти с антибактериални стъкла, а ние от „Гласко“ сме работили върху следните:

Първата през 2008 година е болница „Свети Иван Рилски “ (Тракия 1) – Стара Загора с 500кв./м. антибактериален лакобел 6мм. Тук за първи път в света беше използван антибактериален лакобел като цялостно завършено антибактериално решение за операционни и родилни зали, облицовани са 4 броя зали. За 7-те години на употреба стъклото показва отлични резултати и остави изключително добро впечатление у персонала на болницата.

В град Търговище през 2011г. в Специализираната Хирургична болница за активно лечение – Папуров са облицовани 2 операционни зали с антибактериалните стъкла на Ей Джи Си.

През 2011-2012г. завършихме Многопрофилна Болница за Активно Лечение РУСЕ. И тук приложението на  стъклото е за покриване на стените в родилните и операционните зали на  новия АГ комплекс – около 800кв./м. антибактериален локобел монтирани в 12 операционни зали.

През 2013г. фирма „Гласко” работи в новата болница МБАЛ „Свети Иван Рилски 2” (Тракия Парк) – Стара Загора. Тука монтирахме около 700кв./м. антибактериален лакобел в 9 операционни зали.

През тези години работихме по болниците в град Тутракан и град Бургас – Меден Рудник.

Търсите уникални решения от стъкло